Tribut emoționant al band-ului Ramona Horvath Trio în memoria marelui jazzman Jancy Korossy, la Ateneul Român

  • Tweet
  • Tweet

Ramona Horvath Trio

În data de 10 octombrie, ora 19:00, pe scena Ateneului Român, Ramona Horvath îi aduce un tribut lui Jancy Korossy, creatorul pianisticii de jazz în România. Împreună cu doi muzicieni de jazz din Paris, Nicolas Rageau (contrabas) și Frédéric Sicart (baterie), Ramona va concerta în memoria marelui pianist de jazz plecat dintre noi în 2013, la vârsta de 86 de ani.

 

*****

 

 

Originar din Cluj, pianistul și compozitorul Jancy Korossy a pus bazele „Jazzului în România” încă din anii 50’, fiind și primul muzician care a prelucrat folclorul românesc în jazz. Stabilit în SUA în anii 60’, Korossy a continuat să cânte alături de nume importante ale jazzului american.

Jancy Korossy și Ramona Horvath

Întâi elevă, apoi colegă de scenă cu maestrul Jancy Korossy, Ramona a concertat alături de el pe mai multe scene din Europa (în Germania, Austria, Spania, Portugalia, Franța, Ungaria, România). Ascensiunea artistică pentru muziciană a venit în momentul în care a început să concerteze la două piane împreună cu mentorul ei. În ultimii zece ani din viaţă, pianistul Korossy a apărut pe scenă doar alături de Ramona, atât în România, cât și în alte țări. CD-ul „Dor de Acasă” pe care l-au înregistrat împreună a fost premiat cu titlul „Cel mai bun disc de jazz al anului“ în 2009

În anul 2010, artista s-a instalat la Paris, unde s-a integrat atât pe scena de jazz pariziană, cât și pe scene din Austria, Germania, Italia, Portugalia, Spania, Ungaria, unde concertează frecvent. Dragostea pentru muzică a avut-o încă din copilărie datorită influenței familiei de muzicieni din care provine, iar după absolvirea Universității Naționale de Muzică din București ca solist concertist de muzică clasică, a decis să se dedice jazzului.

În Franța, artista a dezvoltat un proiect de jazz alături de Nicolas Rageau și Frédéric Sicart, iar band-ul pe care îl alcătuiesc cei trei muzicieni de referință, Ramona Horvath Trio, susține programul permanent al prestigiosului Sunside Sunset Jazz Club din Paris. În 20 decembrie 2019, când Korossy a fost numit post mortem Cetăţean de Onoare al municipiului Cluj, Ramona a avut ocazia să cânte, în premieră în România, în formula de trio și să încânte publicul cu stilul etno-jazz abordat.

Ramona Horvath

Mă simt extrem de emoționată să vin să cânt la București, la Ateneul Român, jazz, cu trioul meu… așadar, altfel decât o făceam în urmă cu câțiva ani, când cântam doar alături de Jancy Korossy, la două piane. Este primul meu concert în capitală în această formulă, al doilea în România (după ce, anul trecut, la Opera Națională Maghiară din Cluj am susținut un recital cu același trio). Este un eveniment important pentru mine și datorită faptului că îmi voi prezenta, în avanpremieră, primul meu album în trio (“XS Bird”), pe care tocmai l-am înregistrat și care va apărea în luna noiembrie în Franța.

Am lăsat la urmă emoția cea mai puternică – acest eveniment marchează o altă premieră: va fi pentru prima dată când persoana cea mai dragă mie, mama, mă va vedea și mai ales asculta live, în această formulă de trio. Nu pot decât să mă simt extrem de fericită de această oportunitate grozavă! Iar pentru acest lucru trebuie să îi mulțumesc din inimă lui Mihai Stan care, prin Asociația pentru Muzică Artă și Cultură, a făcut posibil ca acest concert să devină realitate!”, a declarat Ramona Horvath, în exclusivitate pentru Gazetadestiri.

*****

Cei doi muzicieni de jazz care vor urca pe scena Ateneului alături de Ramona, Nicolas Rageau (contrabas) și Frédéric Sicart (baterie), sunt nume de referință în domeniul jazzului.

Nicolas Rageau

Nicolas Rageau, originar din Paris, Franţa, este unul dintre cei mai buni și cunoscuți contrabasiști francezi, cu o activitate intensă, fiind prezent în festivaluri și concerte, atât în Franța, cât și în SUA, la New York , unde a activat vreme de câțiva ani la celebrul club de jazz Small’s. S-a lansat în jazz în anii ’80 şi s-a specializat în contrabas în anii ’90, după ce o lungă periodă se dedicase chitarei clasice.

A colaborat și a acompaniat diverși artiști renumiți, precum Johnny Griffin, Benny Golson, Kenny Wheeler, Lew Tabackin, Peter Bernstein, Paolo Fresu, Alain Jean-Marie, Grant Stewart, Manu Katche, Michel Graillier, Christian Escoude, Sarah Lazarus, Anne Ducros.

Sunt încântat de ocazia de a veni și cânta la București și emoționat că sunt invitat în acest loc magnific. Este impresionant! Am descoperit muzica lui Korossy datorită Ramonei, cu puțină vreme înainte de dispariția acestuia. Am remarcat imediat frumusețea temelor scrise de Jancy. Eu nu îl cunoșteam, dar ascultându-i înregistrările, am descoperit un mare pianist!“, ne-a spus contrabasistul band-ului, Nicolas.

*****

Toboşar, compozitor și producător originar din Nisa, Franța, Frédéric Sicart este invitat constant la cele mai importante festivaluri de jazz: Jazz à Vienne, Juan les Pins, Jazz à Marciac, Insbruck/JVC, Abudhabi Jazz Festival Francofolies, Meerjazz Festival Amsterdam, Nancy Jazz Pulsation, Monte-Carlo Jazz Festival etc.

A colaborat cu artişti recunoscuți precum Richard Galiano, Claude Nougaro, Giovani Mirabassi, și a compus muzică pentru diverse emisiuni ale televiziunilor franceze (TF1, M6, France 2 și France 3).

Frédéric Sicart

Frédéric ne-a declarat că îi datorează Ramonei legătura cu muzica lui Korossy: ”Ramona este cea care m-a făcut să descopăr muzica acestui mare jazzman Jancy Korossy. Este o onoare să cânt cu Ramona într-o sală atât de prestigioasă cum este Ateneul Român. Cântăm această muzică de ceva timp deja și pot spune că apreciez în mod deosebit amestecul de folclor românesc și jazz, în care există un spațiu important pentru ca bateria să poată explora și improviza pe măsură.

*****

Evenimentul Seara de jazz cu RAMONA HORVATH TRIO – TRIBUTE TO JANCY KOROSSY este realizat de Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură și Filarmonica George Enescu.

Gazetadestiri este partener media al evenimentului.

Material realizat de Roxana Popescu, redactor gazetadestiri.com.

Author: admin

Share This Post On
  • Google
468 ad

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: