Urmele de sânge pe periuța dentară, rămase pe un măr din care am mușcat sau în spuma din chiuvetă după periaj nu reprezintă un semnal de alarmă atâta vreme cât rămân un fenomen izolat, însă dacă apar frecvent ar trebui să ne trimită la medicul stomatolog pentru investigații și tratament.
Mihaela Dan, specialist ortodont în cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, enumeră cele mai comune cauze ale sângerării gingiilor, explicând care sunt greșelile ce duc în unele cazuri la apariția acestui fenomen.
Deși gingia poate sângera accidental și dacă este zgâriată de un aliment tare, uscat sau de o margine ascuțită a unui dinte cariat sau dinte/lucrări fracturate, mai frecvent cauzele sângerării ei sunt:
- Placa bacteriană
Cauza principală (80% din cazuri) a sângerării gingivale o reprezintă o peliculă fină aderentă de dinte, în care se află numeroase bacterii ce, prin descompunerea acizilor, atacă atât smalțul, cât și gingiile, producând carii și gingivită.
“Periajul corect și folosirea aței dentare sunt cei mai importanți aliați în îndepărtarea plăcii bacteriene și oprirea sângerării. În acest sens pot fi de ajutor apele de gură și tabletele care colorează placa bacteriană, ajutându-ne să identificăm locurile în care aceasta s-a acumulat, producând sângerarea gingivală”, spune specialistul ortodont.
- Modificările hormonale
De-a lungul unei luni sau a perioadei de sarcină multe femei pot suferi variații ale nivelului de hormoni, care produc inflamația gingivală cu înroșire, mărire de volum și sângerare. În aceste perioade delicate, igiena dentară trebuie să fie mult mai atentă, pentru ca situația să nu fie complicată și de o infecție bacteriană serioasă.
- Alimentația dezechilibrată
Deși în lumea civilizată rar putem vorbi despre carențe alimentare severe, curele de slăbire extreme, întinse pe perioade îndelungate și cu dezechilibre majore ale factorilor nutriționali duc la scăderea imunității, afectând întregul organism și implicit și gingiile. Fructele și legumele nu trebuie să lipsească niciodată dintr-o dietă sănătoasă.
- Fumatul
Pe lângă efectele negative cunoscute asupra întregului organism, fumatul produce colorarea dinților, iar la nivelul gingiei scade oxigenarea și capacitatea de apărare față de infecția bacteriană. Apare, astfel, sângerarea, inflamația și în final parodontoza, cu pierderea dinților. Renunțarea la fumat va salva nu numai câțiva ani din viață, dar și câțiva sau chiar toți dinții.
- Igiena orală deficitară
Cel mai adesea, gingiile sângerează atunci atunci nu există o bună igienă orală, fapt care favorizează acumularea de placă dentară și tartru pe dinți.
“Folosirea unei periuțe de dinți nepotrivite – prea moale sau, dimpotrivă, prea dură cu gingiile – și tehnica incorectă de periaj nu vor reuși să indeparteaze placa bacteriană, iar gingivita nu va întârzia să apară. Un prim pas este folosirea corectă a periutei de dinți – fie ea manuală sau electrică, după care rutina de îngrijire orală va fi completată prin folosirea aței dentare, care va înlătura placa bacteriană din spațiile interdentare. Purtătorii de aparat dentar fix (bracketuri) trebuie să aibă o igienă mult mai riguroasă deoarece resturile alimentare și placa bacteriană se acumulează printre sârme și bracketuri, producând gingivită. Cel mai rău lucru pe care îl putem face în cazul sângerării gingiilor este să oprim periajul și folosirea aței dentare, ceea ce ar permite ca bacteriile cauzatoare de gingivită să distrugă fibrele gingivale. Acest lucru va favoriza retracția gingivală, iar resturile alimentare nu vor mai putea fi curățate eficient din buzunarul gingival creat astfel”, completează doamna doctor.
- Unele medicamente
Unele medicamente (de exemplu antihipertensive, anticonvulsivante, imunosupresoare etc.) pot avea efecte precum inflamația și sângerarea gingivală, iar altele scăderea secreției salivare. Saliva are un rol protector asupra dinților și gingiilor, spălându-le de resturi alimentare, acizi și bacterii, astfel încât scăderea fluxului salivar va afecta invariabil și gingiile. Cu atât mai mult în aceste situații igiena dentară trebuie să fie impecabilă.
“O altă cauză a sângerării gingivale ar putea fi deficitul de vitamina K, un factor important în procesul de coagulare a sângelui. Principala sursă a acestei vitamine este microflora intestinală, care poate fi afectată după un tratament de lungă durată cu antibiotice pe care orală”, explică specialistul.
În stadii incipiente gingivita este reversibilă, însă netratată va duce la parodontoză. Așadar nici o sângerare gingivală spontană sau la atingere nu trebuie neglijată, dacă ne dorim un zâmbet frumos și o bună sănătate orală!