*
Deși am citit cartea Mindfulness pe înțelesul tuturor în urmă cu o săptămână, am scris impresiile abia acum, pentru că am vrut să experimentez tot ce m-a învățat acest îndrumar legat de atenția pe care, din păcate, nu o acordăm gândurilor.
Mindfulness este un termen de care am tot auzit în ultima perioadă. Și ce moment minunat a fost cel în care, datorită frumoasei colaborări cu Editura Herald, am intrat în posesia unei cărți care schimbă, cred eu, vieți.
*
Mindfulness pe înțelesul tuturor este scrisă de Bhante Henepola Gunaratana, un călugăr budist care s-a dedicat studiului și a împărtășit cunoștințele lui la scară largă în Statele Unite, Canada, Europa, Australia și Noua Zeelandă.
Cartea poate fi citită facil oriunde vă aflați, având 253 de pagini. Însă, eu recomand a fi citită în liniște, într-un spațiu care oferă posibilitatea unei meditații și exersarea tehnicilor prezentate în carte. Publicată în întreaga lume, cu mai mult de un sfert de milion de exemplare vândute și tradusă în mai multe limbi, consider că este un instrument util în dezvoltarea personală și spirituală a unui om, un adevărat ghid necesar pe calea cunoașterii personale. Insist pe ideea de ghid și aici mă voi lega de aprecierea autorului cărții Breath by Breath, Larry Rosenberg, la adresa cărții lui Gunaratana:
„O carte foarte valoroasă pentru începători… în special pentru oamenii care nu au acces la un maestru.”
La prima citire, poate părea o lectură confortabilă, fiind scrisă într-un limbaj simplu și eficient, accesibil tuturor. Am remarcat însă că are o profunzime aparte din momentul în care conștientizezi că începi să-ți conștientizezi gândurile pe care le ai în permanență și care nu sunt întotdeauna de partea ta.
*
IDEI PRINCIPALE
În introducere, ni se fac cunoscute conceptele de buddhism american și meditație Vipassana. Încă din primul capitol începem să ne familiarizăm cu meditația și să găsim răspunsuri la întrebările „de ce ne trebuie meditația, de ce ne-ar interesa?”. Ajungem să înțelegem că și mintea are nevoie de detoxifiere, de purificare, și că trebuie să identificăm, să conștientizăm și să eliminăm acei iritanți psihici care o invadează și o degradează mai des decât ne-am putea închipui.
În cel de-al doilea capitol, autorul ne învață și ce anume nu este meditația și ce nu vom învăța din această carte. Cumva, el ne setează așteptările în mod corect, explicând câteva concepții greșite pe care le pot avea curioșii sau noii practicanți.
Sunt persoane care consideră meditația ca fiind o tehnică rudimentară sau o invenție comercială a acestor timpuri. Nimic mai greșit, aș spune. Așa cum ne explică și cartea, meditația este un proces delicat. Pentru a fi practicat corect, noi trebuie să avem anumite atitudini-cheie în timpul meditației, pe care le aflăm în următoarele pagini ale cărții.
Capitolul #5 ne aduce față-n față cu practica și, foarte important, ne explică cum putem proceda atunci când mintea rătăcește departe – aici găsim exerciții utile pentru a o aduce înapoi, unde și când vrem, în mod conștient. Vom dobândi astfel concentrarea și „dexteritatea” necesare obținerii prezenței conștiente (mindfulness).
Deși meditația este o abilitate mintală, putând fi practicată oriunde, aflăm că postura corpului poate accelera reușita ei. Așa că, dacă nu știm ce să facem cu corpul nostru în acele momente, în capitolul #6 ne sunt explicate anumite practici corporale foarte utile.
Totul bine până aici, dar cu mintea cum procedăm? Cea mai potrivită metodă de a disciplina mintea și de a favoriza atenția conștientă este focalizarea asupra respirației (pe inspir, expir) și observarea tuturor fenomenelor (stărilor) fizice și psihice care apar în timpul exercițiului.
„Respirația, care pare atât de banală și de neinteresantă la prima vedere, este de fapt o procedură extrem de complexă și fascinantă.”
În capitolele #8 și #9 învățăm unde și când să ne așezăm pentru meditație, cât timp este necesar să stăm și cum să ne autodisciplinăm. Aici ajungem la un subiect extrem de interesant – Ego. Ca să înțelegem mai bine, meditația Vipassana (Meditația Viziunii Profunde) este o exercitare a atenției conștiente (mindfulness), altfel spus – conștiența lipsită de Ego. Începem astfel să-l destructurăm bucată cu bucată și să-l eradicăm pe măsură ce exersăm. Odată eliberați de Ego, putem vedea și înțelege mai multe și ne vom lăsa atinși de bunătatea și iubirea universale, atât în raport cu propria persoană, cât și cu cei din jurul nostru.
În următoarele capitole învățăm concret, prin exerciții, cum putem combate problemele de ordin fizic și/sau emoțional, anumite distrageri ce pot apărea în timpul meditației. Exersând aceste tehnici, putem deveni mai răbdători, putem cultiva concentrarea în timpul meditației astfel încât să eliminăm mai ușor gândurile, dar și atașamentele din viața de zi cu zi, ajungând după o practică îndelungată la Eliberare.
„Meditația Vipassana nu este un joc. (…) Meditația Vipassana este calea spre Nirvana.”
Ultimele patru capitole ale acestui ghid reprezintă părțile mele preferate. Bhante Gunaratana ne explică atât de simplu și ușor de înțeles toate schimbările profunde pe care le experimentăm atunci când obținem atenție conștientă.
Devenim observatori, dar fără a judeca. Devenim mai echilibrați. Dispar acei declanșatori care provoacă sentimente cu vibrație joasă (cum ar fi ura, frica, furia, lăcomia, invidia). Nu ne mai atașăm de opinii, de amintiri sau scenarii despre viitor.
„Mindfulness este conștientizarea momentului prezent. Atenția conștientă are loc AICI și ACUM.”
Vă recomand să descoperiți cât mai mult din această carte. Pe măsură ce practicăm tehnicile de mindfulness, le aducem și le integrăm în viața noastră de zi cu zi, astfel că vor deveni parte din noi și ne vor îmbunătăți calitatea vieții.
„Atenția conștientă neutralizează poluările mintale. Rezultatul este o minte nepătată și invulnerabilă, complet neafectată de suișurile și coborâșurile vieții.”
*
CE MI-A PLĂCUT
Întâi am remarcat coperta. Imaginea meditativă și mudra simbolică mi-au oferit un sentiment de liniște, care m-a dus imediat cu gândul la yoga și spiritualitate, la căutare și împlinire de sine.
Foarte mult mi-au plăcut elementele practice din carte, pe care mi le-am însușit în viața de zi cu zi (povestesc mai jos despre ele): tehnicile de respirație, poziția corpului, practica meditației, disciplina necesară pentru a avea o atenție conștientă și modalitățile prin care autorul ne învață cum să trecem peste distrageri.
CE NU MI-A PLĂCUT
Partea introductivă a cărții prezintă informații care, pe alocuri, se repetă ușor, date pe care eu le știam deja, nefiindu-mi străine. Aici sunt subiectivă, desigur, întrucât îmi doream și eram nerăbdătoare să ajung mai repede la tehnici și să le experimentez.
*
EXPERIENȚA PERSONALĂ
În primele zile de practică, am fost într-o competiție cu mine însămi. Pe alocuri aveam așa-zise frustrări pentru că nu reușeam să-mi observ gândurile în fiecare clipă și mă trezeam plecând de la un gând banal și ajungând la un adevărat scenariu. Dar, pe măsură ce exersam și mă autodisciplinam, exercițiile au devenit o obișnuință și mi-a fost din ce în ce mai ușor.
Am înlăturat multe gânduri care nu-și aveau locul în prezent, conștientizând că prin gândurile pe care le am eu îmi creionez viața și-mi provoc stări nu neapărat plăcute. Dacă mă gândesc prea mult la trecut, devin nostalgică, de cele mai multe ori deprimată. Dacă gândesc prea mult la viitor, nu obțin decât surplus de imaginație ce-mi provoacă anxietate.
Exersând și fiind disciplinat, poți ajunge la performanța de a fi conștient de gândurile și mișcările tale în majoritatea timpului și, cumva, ești mult mai conștient de simțurile tale. Cu alte cuvinte – vezi, auzi, simți, atingi și percepi altfel mediul înconjurător.
Am observat o diferență majoră în momentul în care mănânc. O fac într-un mod conștient, departe de televizor, computer sau telefon. Fără acești stimuli din exterior, mănânc mult mai puțin și mă bucur altfel de mâncare. Realmente mă bucur de mirosul ingredientelor, de gustul lor, observ detalii pe care nu le observam în trecut, mestec mai încet și mai mult și, indiferent de ceea ce am de făcut, nu mă mai grăbesc la masă.
Atunci când merg pe jos o fac într-un mod conștient. Mă uit la mișcarea picioarelor, mâinilor, încerc să vizualizez expresia feței în anumite condiții date. Cred în coincidențe și această atenție îmbunătățită îmi permite să observ semne și simboluri, atât pe asfalt, cât și pe cer, pe un bloc sau la o persoană. De exemplu, în calea mea, de când am citit această carte, au început să mi se arate inimi.
Am mai observat că în momentul în care mă concentrez pe respirație, când devin conștientă de felul în care inspir și expir, gândurile îmi dispar. Nu-mi dau seama dacă le gonesc eu sau se ascund ele. Sunt mai atentă la orice acțiune a mea, gândesc mai clar și mă concentrez mai bine. Recomand câteva tehnici de respirație mai ales înaintea somnului, pentru a avea mintea liniștită, un somn profund și odihnitor.
Personal, cred cu tărie că aceste tehnici de a obține o atenție conștientă în permanență nu fac decât să ne trezească spiritual, și-n același timp să ne domolească. Trăim într-o societate contra-cronometru, suntem nervoși, anxioși, agitați, grăbiți, urâcioși unii cu alții, suntem dependenți de atașamente, unele materiale, altele nesănătoase.
Avem nevoie să ne grăbim cât mai încet, pur și simplu. Să fim conștienți de existența noastră, de gândurile care devin tipare și apoi obiceiuri, afectându-ne viața fără ca noi să știm. De aceea, consider că Mindfulness pe înțelesul tuturor este un punct de plecare în a construi o lume mai bună atât în viața noastră, cât și în jurul nostru.
Vă doresc să o citiți cu inima deschisă!
*
Mai multe detalii despre prețul și autorul cărții puteți găsi AICI.
*
DETALII DESPRE CARTE
Colecția: MINDFULNESS
Traducător: Marilena Constantinescu
Categorie: MINDFULNESS, NOI APARITII, BUDISM, BUDISM TRADITIONAL, MODERN
Specificații tehnice:
- Cod bara EAN 13: 5948417480029
- An apariție: 2016
- Coperta: Policromie, carton laminat
- Format: 13 x 20 cm.
- Limba: Română
- Titlul original: MINDFULNESS IN PLAIN ENGLISH
- ISBN: 978-973-111-616-7
- Nr. pagini: 256
- Cod bară ediții anterioare: 5948417330066
- ISBN ediții anterioare: 978-973-111-384-5
CUPRINS
Prefața …………. 5
Introducere: Buddhismul american …………. 7
Meditația – De ce ne-ar interesa? …………. 14
Ce nu este meditația …………. 29
Ce este meditația …………. 46
Atitudine …………. 61
Practica …………. 68
Ce sa faceți cu corpul …………. 92
Ce trebuie să faceți cu mintea …………. 99
Structurarea meditației …………. 114
Organizarea practicii …………. 126
Confruntarea cu problemele …………. 139
Confruntarea cu distragerile – I …………. 165
Confruntarea cu distragerile – II …………. 173
Atenția conștientă (Sati) …………. 196
Atenție conștientă versus concentrare …………. 213
Meditația în viața de zi cu zi …………. 225
Ce aveți de câștigat din asta …………. 243
Despre autor …………. 253
(Recenzie scrisă de Roxana Popescu, redactor Gazetadestiri)