2 Aprilie, Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului: STOP DISCRIMINĂRII!

STOP DISCRIMINĂRII! și promovarea incluziunii sociale a persoanelor cu autism este mesajul pe care îl transmite anul acesta FEDRA, cu prilejul zilei de 2 Aprilie, Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului.

Anul acesta, cu ocazia zilei de 2 Aprilie, Federația pentru Drepturi și Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist (FEDRA) trage un serios semnal de alarmă, către decidenții politici și către publicul larg, cu privire la discriminarea cu care se confruntă zi de zi persoanele cu autism din România și familiile lor. Totodată, FEDRA cheamă la solidaritate și la înțelegerea impactului remarcabil pe care incluziunea socială, accesul la educație și intervențiile specializate îl au asupra dezvoltării și maximizării potențialului fiecărei persoane cu autism.

Discriminarea, indiferent de forma pe care o ia – fie că vorbim de interzicerea sau limitarea accesului la școală, ori de finanțarea inadecvată pentru înființarea și dezvoltarea de servicii specializate pentru copii și adulți cu autism – înseamnă o barieră pe care societatea, noi, o ridicăm cu indiferență sau conștienți, în calea dezvoltării persoanelor cu autism, condamnându-le la un trai cel mai adesea nedem de condiția umană și de potențialul lor.

În România, încă nu avem o legislație clară, unitară, care să reglementeze drepturile persoanelor cu autism, încă nu există o infrastructură solidă de servicii și intervenții specializate care să le ajute să-și crească abilitățile pentru a fi autonome și nu există nici disponibilitatea alocării fondurilor necesare dezvoltării acestor servicii. Nu în cele din urmă, paradoxal, deși avem o lege a învățământului incluzivă, care promovează accesul neîngrădit la educație al tuturor persoanelor, copiii și tinerii cu autism încă au acces limitat la învățământul de masă.

“Este nevoie de conștientizarea problemei la nivelul autorităților, de voință politică pentru reglementări legislative, pentru programe și alocări bugetare și, nu în ultimul rând, este nevoie de schimbări profunde la nivelul mentalității generale care încă nu are exercițiul de a respecta diversitatea. Autismul este o afecțiune despre care nu se poate vorbi în termeni de “eradicare”. Persoanele cu autism rămân cu autism toată viața, însă cu intervenții specializate și cu sprijinul comunității, pot funcționa la o capacitate cât mai bună a potențialului lor”, a declarat Carmen Ghercă, președinte FEDRA.

Ca în fiecare an, și anul acesta FEDRA a pregătit o serie de evenimente, în București și în țară, și invită autorități publice, decidenți politici, publicul larg să ia parte la manifestații, promovând incluziunea socială a persoanelor cu autism.

Author: redactiags

Share This Post On
468 ad

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *