Detaşările internaţionale: cât de uşor este să facilitezi mobilitatea angajaţilor din România

Detaşările internaţionale reprezintă o practică tot mai utilizată de companiile multinaţionale din România. Dacă până acum câţiva ani, această metodă era utilizată în principal pentru aducerea unor specialişti şi manageri străini în ţară, în prezent, detaşările sunt folosite tot mai des pentru a facilitata mobilitatea angajaţilor români şi detaşarea lor în alte ţări. Această practică aduce însă numeroase provocări pentru companii la nivel fiscal şi juridic, în gestionarea costurilor cu impozitul pe venit şi contribuţiile sociale generate de forţa de muncă mobilă pe plan internaţional.

În mod tradiţional, specialiştii în resurse umane din România se ocupau în principal de aspecte privind recrutarea şi administrarea de personal. În prezent însă, în condiţiile în care ei trebuie să ţină cont şi de implicaţiile fiscale în munca lor, colaborarea cu departamentul de taxe al companiei sau cu un consultat extern devine o necesitate, pentru buna şi completa gestionare a personalului detaşat. Iar acest lucru presupune numeroase detalii, de la pregătirea unui pachet salarial pe perioada detaşării pentru angajaţii proprii, până la aspectele practice de avut în vedere la primirea ca şi companie-gazdă a unei persoane detaşate din străinătate.

Experiența ultimilor ani a arătat că « detaşarea transnaţională » este un concept viu, ce trebuie să se adapteze continuu atât nevoilor de business, cât şi repetatelor modificări ale prevederilor legale aplicabile la nivel naţional, al UE sau chiar în context internaţional. Este nevoie să aducem « la viaţă » concepte tehnice fiscale aplicabile în cazul detaşărilor, dar şi să atragem atenţia asupra variatelor interpretări şi perspective pe care le pot avea diversele autorităţi române implicate în acest proces”, a menționat Claudia Sofianu, liderul diviziei de Impozit pe Venit şi Contribuții Sociale din cadrul EY România.

Aceste aspecte au fost analizate de Claudia Sofianu, Corina Mîndoiu şi Dorina Marcu – specialiştii EY România din cadrul diviziei de Impozit pe Venit şi Contribuţii Sociale a departamentului de Asistenţă fiscală în cadrul seminarului “Detaşări internaţionale”, organizat de EY pe 28 aprilie la Bucureşti. Treizeci de directori, manageri şi specialişti în resurse umane din companii româneşti şi multinaţionale au participat la dezbateri, pentru a identifica paşii de urmat pentru respectarea legislaţiei în vigoare şi pentru planificarea eficientă a detaşărilor în context local şi european.

În contextul economic actual este important ca specialiştii de resurse umane să planifice detaşările transnaţionale, astfel încât să respecte prevederile fiscale naţionale, dar şi să ia în considerare cerinţele internaţionale. Aceştia au nevoie să cunoască foarte bine implicaţiile politicilor de mobilitate existente la nivel de organizaţie, dar şi diversele aspecte practice pentru ca o detaşare să se finalizeze cu un angajat motivat şi un angajator ce şi-a îndeplinit astfel obiectivele de business”, precizează Corina Mîndoiu, Senior Manager EY România.

Author: redactiags

Share This Post On
468 ad

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *