Fibrilaţia atrială, cauză majoră de accident vascular cerebral, va avea o creştere epidemică

generalAsociația de Pacienți cu Aritmii trage un semnal de alarmă privind creşterea numărului de accidente vasculare cerebrale în România şi propune jurnaliştilor un Parteneriat pentru Sănătate. O serie de workshop-uri susţinute de specialişti îi vor sprijini pe jurnalişti să susţină corect şi concis misiunea asociaţiei: Stop AVC. Unul dintre evenimente a avut loc săptămâna trecută, iar în cadrul evenimentului au vorbit despre Fibrilaţia Atrială, cauză majoră a AVC, Mihaela Buzatu (Președinte APA), dr. Anca Dan – medic primar cardiologie (Vicepreşedinte A.P.A), conf. dr. Bogdan Popescu – medic primar neurologie, şi dr. Mihaela Popescu – medic primar medicină de familie.

Din totalul accidentelor cerebrale vasculare, 22% se datorează fibrilației atriale, iar mortalitatea în aceste cazuri este de 10%, față de 4% în accidentele vasculare ischemice de altă cauză. Datele din registrele de fibrilaţie atrială publicate până în prezent sunt îngrijorătoare, impactul fibrilației atriale asupra morbidității și mortalității având în următorii ani o creștere epidemică”, a atras atenţia dr. Anca Dan. “Fibrilația atrială este cea mai frecventă tulburare de ritm cardiac, a doua cauza a AVC ischemic acut, dupa hipertensiunea arterială, ceea ce înseamnă că trebuie să îi acordăm o atenţie maximă, atât pacienţii cât şi medicii”, a mai adăugat dr. Anca Dan.

În România, în 2010, mortalitatea cauzată de AVC a fost de 345 de cazuri la 100.000 de locuitori, față de media țărilor din Comunitatea Europeană, de 133 de cazuri la 100.000 de locuitori. Cauzele cele mai frecvente ale producerii fibrilației atriale sunt hipertensiunea arterială și cardiopatia ischemică. La sfarsitul anului 2011 în Romania se aflau în urmarire 2.097.253 persoane cu hipertensiune arterială și 1.067.884 persoane cu cardiopatie ischemică.

În acest context, datele de la nivel european din registrele publicate anunţă o perspectivă şi mai îngrijorătoare pentru România:

  • Din 2010 până în 2060 se va dubla numărul persoanelor de peste 55 ani din Uniunea Europeană care suferă de fibrilație atrială.
  • Deși tratamentul de prevenire a accidentului vascular cerebral în fibrilația atrială este cunoscut, acesta este suboptimal administrat. A fost înregistrată o creștere a prescrierii medicației preventive corecte față de datele culese în urma cu 10 ani, dar aceasta este în continuare insuficientă.
  • În toate țările Uniunii Europene a fost aprobată utilizarea în scop preventiv a unei noi generații de medicamente anticoagulante. Din registrul european rezultă că aceste medicamente noi sunt subutilizate. Datele culese în registrul român confirmă utilizarea extrem de redusă a acestor medicamente.
  • Categoriile de pacienți care beneficiază cel mai puțin de tratamentul corect sunt pacienții care au riscul cel mai mare de accident vascular cerebral, respectiv vârstnicii și femeile.

În România se estimează că sunt peste 200.000 de pacienți cu fibrilaţie atrială. “Misiunea Asociaţiei pentru Pacienţii cu Aritmii este reducerea numărului de accidente vasculare cerebrale în România până la media europeană. Identificarea şi controlul fibrilaţiei atriale sunt măsuri cu impact pozitiv important pentru îndeplinirea misiunii noastre”, a mai spus dr. Anca Dan, Vice-preşedinte APA.

Author: redactiags

Share This Post On
468 ad

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *