Noile terapii țintite pot prelungi viața pacienților cu cancer pulmonar

Comunicat de presă

Peste 4000 de oameni mor în fiecare zi pe Glob din cauza cancerului pulmonar – numărul de victime pe care l-ar face prăbușirea a 44 de avioane mari de pasageri!”, a declarat prof. dr. Tudor Ciuleanu, Institutul Oncologic Cluj, într-un eveniment în care a adus informații de ultimă oră de la Conferința Mondială privind Cancerul Pulmonar.

”În România anului 1997, cancerul pulmonar cauza 7000 de decese pe an, iar acum vorbim despre 10.000 de bolnavi de cancer pulmonar care mor în fiecare an în România”, a declarat dr. Alexandru Grigorescu, Cercetător Științific Gradul I, Doctor Abilitat.

În fiecare an, cancerul pulmonar face peste 2 milioane de victime în întreaga lume. Practic, un oraș de mărimea Bucureștiului dispare în fiecare an din cauza cancerului pulmonar, cel mai devastator tip de cancer”, a atras atenția prof. dr. Tudor Ciuleanu.

”Noua paradigmă în tratamentul cancerului pulmonar este terapia adecvată pacientului adecvat la momentul adecvat”, conform dr. Cătălin Costovici, medic primar oncologie medicală, Donna Medical Center.

AstraZeneca a prezentat datele studiului AURA3, care vin în sprijinul poziționării unui nou produs, Tagrisso (osimertinib), ca posibil nou standard de tratament pentru terapia de linia a doua la pacienții cu cancer pulmonar altul decât cu celule mici (NSCLC) local avansat sau metastazat, cu mutație pozitivă T790M a receptorului pentru factorul de creștere epidermal (EGFR).

Primele date ale studiului randomizat de faza a III-a au arătat că terapia de linia a doua cu Tagrisso îmbunătățește supraviețuirea fără semne de progresie a bolii (PFS) cu 5,7 luni, în comparație cu chimioterapia standard pe bază de dublet de platină (rată de risc [HR]=0,3).

Rezultatele au fost prezentate la cea de-a 17-a Conferință mondială privind cancerul pulmonar (WCLC) de la Viena, organizată de Asociația Internațională de Studiu al Cancerului Pulmonar (IASLC), și au fost publicate simultan online de The New England Journal of Medicine.

Tagrisso reduce riscul de progres al bolii cu 70% și dublează supraviețuirea fără semne de progresia bolii față de terapia clasică, prin chimioterapie.

Pacienții cu metastaze cerebrale și meningeală de gravitate extremă în cancer nu aveau nicio soluție, iar acest medicament se adresează și pacienților care au acest tip de metastaze.” – a declarat dr. Alexandru Grigorescu.

Pesimismul în medicină nu are ce să caute, în oncologie cu atât mai puțin. Dacă dăm medicamentul care trebuie pacientului eligibil, rezultatele pot fi absolut semnificative. Targrisso este un deschizător de drumuri – ceea ce acum 6 -7 ani era de domeniul Science Fiction, acum a devenit realitate”, a declarat dr. Cătălin Costovici.

Aceste rezultate confirmă valoarea excepționala pe care Tagrisso o aduce pacienților cu cancer pulmonar cu mutația T790M, valoare recunoscută și de procedura de înregistrare accelerată de care beneficiază acest medicament, la nivelul autorităților europene. Nevoia medicală a pacienților este una foarte mare, de aceea in multe țări și analiza instituțiilor de evaluare a tehnologiilor medicale urmează un proces accelerat”, a afirmat Radu Rășinar, director general AstraZeneca România.

Informații de specialitate despre noul tratament Tagrisso

SUPERIORITATE DEMONSTRATĂ PENTRU TAGRISSO FAȚĂ DE CHIMIOTERAPIE, ÎN TRATAMENTUL CANCERULUI PULMONAR ALTUL DECÂT CU CELULE MICI, CU MUTAȚIE POZITIVĂ T790 A EGFR

  • Primul studiu clinic randomizat de faza a III-a (AURA3) pentru Tagrisso comparativ cu chimioterapia
  • Pacienții cu metastaze ale sistemului nervos central au obținut beneficii similare cu populația generală de pacienți în analiza exploratorie a subgrupurilor predefinite

Datele de confirmare ale studiului de faza a III-a sugerează că Tagrisso are potențialul să înlocuiască chimioterapia ca standard de îngrijire pentru pacienții care au înregistrat o progresie a bolii cu tratamentul cu inhibitori tirozinkinază (TKI) ai EGFR. Deoarece cancerul pulmonar este cel mai comun tip de cancer care se extinde la nivel cerebral, este încurajator să urmărim acțiunea Tagrisso la pacienți cu metastaze ale sistemului nervos central, al căror prognostic este, deseori, deosebit de slab”, afirmă Sean Bohen, Executive Vice President AstraZeneca.

Datele AURA3 au demonstrat că Tagrisso oferă o îmbunătățire semnificativă statistic a PFS în comparație cu chimioterapia standard pe bază de dublet de platină (10,1 luni comparativ cu 4,4 luni, rată de risc [HR]=0,30; interval de încredere (CI): 0,23,0,41; p<0,001). La 34% dintre pacienții cu metastaze ale sistemului central nervos la momentul inițial, PFS a fost semnificativ mai mare cu Tagrisso decât cu chimioterapia standard pe bază de dublet de platină (8,5 luni față de 4,2 luni, HR 0,32; 95% CI: 0,21, 0,49).

Rezultatele AURA3 sunt semnificative nu doar statistic, ci și clinic, pentru că este prima dată când un medicament pentru tratament țintit cum este Tagrisso a demonstrat o îmbunătățire a supraviețuirii fără semne de progresie a bolii în comparație cu chimioterapia standard pe bază de platină. Este o mare satisfacție să le poți oferi astfel de vești pacienților, deoarece subliniază progresele majore pe care le facem în domeniul tratamentelor țintite pentru cancerul pulmonar”, afirmă dr. Vassiliki A Papadimitrakopoulou, de la MD Anderson Cancer Center (University of Texas).

Datele AURA3 sunt în concordanță cu cele prezentate anterior în studiile de faza a II-a, AURA2 și AURA extins. Această concordanță se extinde și la testarea eșantioanelor tisulare și de plasmă pentru detectarea mutației T790 a EGFR. În AURA3, la aproximativ jumătate dintre pacienții cu T790M în țesutul tumoral a fost detectată mutația T790M și în plasmă. Tratamentul cu Tagrisso a dovedit beneficii clinice în comparație cu chimioterapia pe bază de dublet de platină, indiferent dacă mutația T790M a fost identificată prin testare cu ADN tumoral circulant (ADNtc) sau teste tisulare. Atunci când este posibil, este recomandat un test tisular pentru pacienții la care testul cu o probă din plasmă este negativ.

Tagrisso reprezintă unul dintre cele mai rapide programe de dezvoltare, de la începerea studiilor clinice până la aprobare trecând numai doi ani și jumătate. Medicamentul este aprobat în SUA, Europa, Japonia, Canada, Elveția, Israel și Mexic, ca primul tratament țintit la pacienții cu cancer pulmonar NSCLC avansat, care prezintă mutația EGFR T790M.

Eligibilitatea pentru tratament se bazează pe confirmarea mutației la nivelul tumorii.

AstraZeneca continuă explorarea potențialului Tagrisso ca monoterapie și în terapiile combinate pentru pacienții cu cancer pulmonar, inclusiv în terapia adjuvantă și în terapia de primă linie in NSCLC local avansat sau metastatic, cu mutația EGFR. AstraZeneca a explorat utilizarea Tagrisso și la pacientii cu NSCLC cu sau fără metastaze cerebrale; studiile pe cohorte mici de pacienți cu boală leptomeningeală au demonstrat de asemenea rezultate încurajatoare.

În Uniunea Europeană, Tagrisso a obținut o autorizație de punere pe piață condiționată, pentru pacienți adulți cu adulți cu cancer bronho-pulmonar altul decât cu celule mici (NSCLC) local avansat sau metastazat, cu mutație pozitivă T790M a receptorului pentru factorul de creștere epidermal (EGFR), indiferent de tratamentul anterior cu inhibitorii de tirozinkinază ai EGFR. Autorizația a fost acordată în februarie 2016 de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA).

Author: redactiags

Share This Post On
468 ad

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *