Soluții SMART, la vremuri SMART!

Clădirile inteligente au devenit realitatea companiilor moderne, dar și a omului modern. Acestea pot avea o plajă amplă de funcții automatizate, care să ușureze viața beneficiarului atât din perspectiva economisirii resurselor, cât și din perspectiva creșterii gradului de securitate și confort. Am dezbătut toate aceste aspecte alături de specialiști din domeniu în cadrul ‘Smart Building & Smart Energy Saving Conference’, un eveniment EnergyPal și BusinessMark.

Evenimentul s-a desfășurat pe parcursul a două sesiuni de prezentări, care au vizat concepte precum Smart Metering, Building Management System (BMS), IoT, fiind abordate noutățile bunelor practici în ceea ce privește eficiența energetică. Conferința s-a încheiat alături de participanți în cadrul workshop-ului ‘Eficientizare energetică’, unde invitații au interacționat pe subiecte legate de etapele unui plan de eficientizare energetică, dezbătând de asemenea, și studii de caz.

ADRIAN URSULEAN, Head of Property Management România – CTP România, primul vorbitor al conferinței a abordat tematica SMART din perspectiva avantajelor optării pentru o clădire inteligentă. ‘Nivelul de maturitate a pieței din România în ceea ce privește opțiunea SMART în rândul clădirilor este un subiect sensibil, dar promovat de toți dezvoltatorii.’ Printre avantajele clădirilor inteligente, Adrian menționează riscul scăzut al accidentelor, costuri de mentenanță scăzute, monitorizarea consumului de la distanță – Smart Metering, creșterea randamentului energetic al clădirilor, dar și accesul instant la informații legate de clădire, atât pentru chiriași, cat și pentru proprietari. Totodată, acesta a oferit ca referință rezultate din propria experiență: ‘Consumul de energie electrică în cazul unei clădiri inteligente care integrează sistem de tip LED  scade cu aprox. 30%.’

STEPHEN BURKE, Construction Director – Forte Partners a susținut faptul că ‘beneficiarii și potențialii beneficiari sunt din ce în ce mai informați, așadar trebuie să fim mult mai interactivi în comunicarea cu aceștia. Este un proces de adaptare și integrare de lungă durată și vom observa un progres notabil în ceea ce privește optarea pentru utilizarea clădirilor inteligente.’ Din perspectiva dezvoltatorilor din real estate, Stephen prezintă focusul pe care se centrează în procesul de dezvoltare a clădirilor de birouri: ‘Acordăm o atenție sporită sectorului de health & well-being prin integrarea spațiilor verzi, zone de relaxare, spațiu de lucru flexibil și totodată, ne dorim să creăm comunități – de aceea, promovăm interacțiunea și colaborarea dintre beneficiarii noștri prin integrarea zonelor de interes comun – cantine, săli de conferințe etc.’

Despre revoluția din industria parcărilor am dezbătut alături de BOGDAN HEREA, Co-Founder –  PITECH+PLUS: Avem nevoie să ne mișcăm din ce în ce mai ușor, vorbim despre o penetrare foarte mare a utilizării telefoanelor Smart, de aceea ne propunem să digitalizăm procesul de parcare în beneficiul utilizatorilor printr-un sistem de clusterizare.’ În contexul în care vorbim despre apariția mașinilor conectate și electrice, Parking Plus – sistemul complet de gestionare a parcărilor dezvoltat de echipa PITECH+PLUS – pare să fie o soluție care întrunește toate punctele cheie din parcursul unui utilizator. În ceea ce privește numărul locurilor de parcare disponibile raportat la numărul cererilor, Bogdan afirmă că ‘în contextul abordării unei strategii de tip Blue Ocean dispunem de un număr dublu de locuri de parcare disponibile față de numărul de locuri disponibile prin abordarea strategiei de tip Red Ocean, prin Uber-izarea spatiilor care pot fi utilizate ca locuri de parcare’.

În continuare, ALEXANDRU THEODOR MICULAS, Head of Facility Management Services -FMS România ne-a exemplificat într-un mod interactiv componentele unei clădiri inteligente: ‘O clădire nu e Smart dacă nu are cel puțin un neuron – adică un senzor, și un sistem de management al informației – adică creierul (BMS).’ Întrebat despre nivelul de maturitate a pieței din România cu privire la adoptarea soluțiilor Smart, Alexandru afirmă: ‘În România, piața este la început, se construiesc clădiri cu tehnologii Smart. În schimb, clădirile vechi nu au fost pregătite pentru a emite astfel de tehnologii – nu sunt echipate cu sisteme BMS, structura de senzori este foarte puțin prezentă, intervenția service-ului fiind destul de frecventă. Cea mai mare provocare rămâne însă, identificarea cauzei avariei, întrucât manifestarea defecțiunii nu ne indică neapărat cauza. O clădire smart presupune și schimbarea în zona serviciilor de facilities management din zona de intervenții corective la o abordare predictivă și preventivă, bazată pe diagnoza furnizată de elementele smart ale clădirii.’

Cea de-a doua sesiune a continuat cu subiecte legate de eficiența energetică din industrie, invitații accentuând faptul că nu mai este vorba doar de un randament economic, iar focusul îndreptându-se către confortul și securitatea utilizatorului.

În prima parte a sesiunii, LUCIAN ANGHEL – CEO EnergyPal a prezentat rezultatele studiului “Eficiența energetică în companiile din România” – beneficiile pe care le identifică companiile ca derivând din măsurile de eficiență energetică. De asemenea, studiul arată care este nivelul actual de monitorizare a consumurilor, câte companii au implementat Smart Metering și câte au realizat un audit energetic al clădirii până acum. Mai multe detalii aici: https://goo.gl/QtFS4h. „Primul pas în eficientizarea energetică este cel al contorizării inteligente. Ceea ce nu poți măsura nu poți reduce! Soluțiile actuale de eficientizare energetică pun accentul pe furnizarea unui pachet complet de servicii către client, acesta beneficiind de o soluție la cheie de la faza de analiză la implementare și asigurarea finanțării din economia de energie.

DORIN MERIȚOIU, Service Lead Specialist – Grundfos a prezentat în cadrul evenimentului modalități de optimizare a sistemelor hidraulice din clădirile Smart, printre avantajele folosirii unui astfel de sistem numărându-se: ‘eficientizarea consumului de energie, combustibil și a emisiilor CO2, creșterea eficienței energetice, cât și integrarea datelor înregistarte în BMS. (…) O clădire inteligentă nu înseamnă doar eficiență energetică, ci și eficiență în zona de administrare a echipamentelor. Ne-am implicat foarte mult în digitalizare, putem controla echipamentele de la distanță, de pe mobil sau tabletă și integrăm apoi datele înregistrate în BMS. Optimizarea sistemelor hidraulice în clădiri este foarte importantă” – spune Dorin Meritoiu.

Din perspectiva finanțatorilor ne-a vorbit ROMULUS ANDREI, Director, Departamentul Finanțări Structurate, Banca Transilvania – Centrul Regional București, care a afirmat că: ‘Luăm în calcul din ce în ce mai mult elementul de upgrade al unei clădiri, dar și necesarul de investit pentru a menține valoarea clădirii în viitor. De regulă, acest upgrade se analizează cu ajutorul unui evaluator sau a unei companii terțe cu expertiză tehnică.’

„Am intrat în zona măsurilor soft. Avem competențe, specialiști si suntem optimiști în ceea ce privește eficiența energetică în România’’, spune dr. ing. IOAN BITIR-ISTRATE, Șef de lucrări la Facultatea Energetică din cadrul Universitatea Politehnica București. Odată cu promovarea creșterii energiei utile, Ioan a adus în discuție și elementele care blochează eficiența energetică: lipsa informației nemanipulate și vizibilitatea redusă a beneficiilor.

În contextul în care tehnologia a avansat foarte mult, costurile integrărilor de tehnologie de tip Smart au scăzut, iar factorii care favorizează implementarea proiectelor de tip Smart Building înglobează creșterea gradului de satisfacție al utilizatorilor, creșterea eficienței la locul de muncă, aspectul economic, gradul de sustenabilitate, recuperarea investiției într-un timp rezonabil.

*

Evenimentul “Smart Building & Smart Energy Saving” a fost organizat de BusinessMark și EnergyPal alături de: CTP – Commercial Real Estate Developer And Manager, ParkingPlus, GRUNDFOS, ACUE – Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități de Energie, BCCBR – Bilateral Chamber of Commerce Bulgaria – Romania, AREL – Asociația Română a Electricienilor. Discuția a fost moderată de Elena Badea, Managing Director – Valoria, Lucian Anghel, CEO – EnergyPal și Daniel Drăgan, Managing Partner – BusinessMark. Radio-ul principal al evenimentului: Europa FM.

Partenerii media ai evenimentului: AGERPRES, NEW MONEY, Curierul Național, MoneyBuzz, EFdeN, Revista Energetica, IRE, Manager Express, Debizz, Transilvania Business, SpatiulConstruit.ro, Ziare.com, Business24, Financiarul.ro, Jurnalul de Afaceri, Financial Market, AngajatorulMeu.ro, Masini si utilaje pentru constructii, Global Manager, Bucuresteni.ro,  Administratie.ro, Vox Capital, Revista Valoarea, Roportal, Gazetadeștiri, Centruldepresa.ro, Portal Management, Green Report, Focus Energetic, PRbox.ro, RBE Connect.

*

Gazeta de Știri a fost partener media al evenimentului.

Author: redactiags

Share This Post On
468 ad

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *