Tratamentul cu fier intravenos reduce cu 41% riscul de respitalizare şi deces din cauze cardiovasculare

Deficitul de fier este frecvent întâlnit la pacienţii cu insuficienţă cardiacă cronică, iar la nivelul Europei se estimează că este prezent la aproximativ 50% dintre aceştia. Fie că este asociat sau nu cu anemia, deficitul de fier scade capacitatea de efort şi afectează calitatea vieţii pacienţilor. O meta-analiză prezentată în cadrul Congresului Societăţii Europene de Cardiologie, Londra 2015, demonstrează că tratamentul cu carboximaltoză ferică este asociat cu reducerea de până la 41 de procente a riscului de respitalizare şi a deceselor cauzate de factorii de natură cardiovasculară.

Meta-analiza are la bază patru studii clinice realizate prin metoda dublu-orb, în rândul pacienților din ambulatoriu care suferă de insuficiență cardiacă cronică (ICC) sistolică şi deficit de fier. Studiile clinice au comparat eficacitatea şi siguranţa terapiei intravenoase cu carboximaltoza ferică (Ferinject®) faţă de placebo.

Prof. dr. Stefan Anker, prim-autor al meta-analizei şi ex-preşedinte al Asociaţiei de Insuficiență Cardiacă din cadrul Societății Europene de Cardiologie, declară: „Analiza arată că tratarea deficitului de fier la pacienţii cu insuficienţă cardiacă cronică sistolică cu carboximaltoza ferică, ar putea avea un impact semnificativ asupra evoluției bolii. Deficitul de fier este frecvent întâlnit în cazurile de insuficienţă cardiacă şi contribuie la agravarea bolii. Cu toate că aceste rezultate trebuie confirmate de un studiu clinic extins, diagnosticarea şi tratarea deficitului de fier trebuie luate negreşit în considerare în cazul tratamentului bolnavilor care suferă de ICC.

În cadrul meta-analizei, au fost analizate datele a 839 de pacienţi trataţi în 138 de centre medicale din 19 ţări. Pentru toate cele patru studii, spitalizările şi cauzele decesului au fost evaluate independent şi anonim de o comisie de evaluare care a folosit aceleaşi criterii pre-definite.

Author: redactiags

Share This Post On
468 ad

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *